Sitemap

 

Showband Marum

Showband Marum werd opgericht in 1958 onder de naam Showband Harmonie Marum. Destijds vormde de drumband samen met de plaatselijke fanfare nog één vereniging. De band startte als tamboer- en lyrakorps, maar is uiteindelijk doorgegroeid tot een showband met volledige fanfare-bezetting. In 1970 scheidde de showband zich af van de muziekvereniging, waarbij een aparte vereniging met eigen statuten werd gestart.

Showband Marum

De ontwikkelingen waren vanaf dat moment stormachtig. Showband Marum verwierf al snel een goede naam in Nederland. Het eerste buitenlandse optreden was in 1979 en vond plaats in Leverkusen, Duitsland. Engeland volgde al snel in 1981. Daar werd de band zelfs uitgeroepen tot ‘Best Overseas Band’ tijdens een internationaal festival in de Wembley Arena te Londen. Daarna volgden nog enkele optredens in Frankrijk en men kan stellen dat ook het buitenland de band had ontdekt. Ook nu nog is Showband Marum een graag geziene gast in het buitenland.

Optreden Engeland

Dat de band niet stilstond wordt goed geïllustreerd door het majorettepeleton. Het heeft zich ontwikkeld van een twirlpeleton naar een moderne colorguard. Deze vormt nu een belangrijke choreografische en visuele ondersteuning voor de shows van de Showband door gebruik te maken van onder andere vlaggen, rifles en sabres. Ook het slagwerk heeft vanaf 1958 een grote ontwikkeling doorgemaakt. De snaredrum, diepe trom, bekkens en grote trom hebben plaats gemaakt voor high tension snares, gestemde bassdrums, cymbals en quints (tenors). De lyra’s zijn vervangen door een compleet frontensemble (pit) voor op het showveld met onder andere een xylofoon, een marimba, een klokkenspel en ondersteunende ongestemde slagwerkinstrumenten.

De shows van Showband Marum zijn in deze ontwikkeling meeveranderd. Amerikaanse stijlen, ballet, dans, twirl en eigen muziekarrangementen zijn invloeden die bij Showband Marum hebben geleid tot een geheel eigen, aansprekende stijl.